England

The Point - Paddington Basin

Terry Farrell & Partners

2002

Marking the gateway of Paddington Basin, The Point is a striking office building located in one of London’s most thriving hubs.

Client: Bovis Lend Lease Ltd
Main contractor: Bovis Lend Lease Ltd
Façades: 10 000 m2
Type: New
City: London

Designed by Sir Terry Farrell and completed in 2003, the elegant, modern design is inspired by a ship's prow and follows the curvature of the historic Grand Union Canal directly adjacent.

Stone plinths and glazed curtain walls with glazed aluminum window systems comprise the facade, where the full-height glazing. The main cladding system consists of 3m unitised aluminium framed glazing panels with aluminium spandrel panels and mullions. Each panel is composed of a double glazed unit using "solar screen" solar protective glass. The facades of the prow are also characterized by a superstructure of wide aluminum profiles supporting red cedar horizontal louvre blades. This also affords expansive views to Paddington Station just across the canal as well as to the West End, especially on the 7th floor tenant-only wrap around balcony. 

Since 2000, Paddington has undergone a transformation beyond recognition, with the bulk of activity taking place in Paddington Basin, right where The Point is situated, as well as Paddington Central. With further ambitious mixed-use developments spurring the area's continued regeneration, Paddington's allure and desirability will only be amplified.

(source: fr.tishmanspeyer)

Download PDF